Denizli 1 Şubesi

İş Yeri Temsilcileri Toplantısı Yapıldı

Eğitim-Bir-Sen Denizli Şubesi işyeri temsilcileri ile istişare toplantısı düzenledi. Şube Başkanı Ahmet Sert başkanlığında yapılan toplantıda Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen’nin “Özgürlük İçin 10 Milyon İmza” konulu imza kampanyasından sonra hükümetin bu konuda gereken adımları atmaması nedeniyle fiili serbest kıyafet eylemi ile ilgili istişare ve bilgilendirme yapıldı.

Şube Başkanı Ahmet Sert temsilcilere yönelik yaptığı konuşmada: “Anayasa’ya, yasaya, evrensel hukuka aykırı olan yönetmeliğinin kaldırılmasını istediklerini belirterek, “Çünkü biz eğitim hakkının, çalışma hakkının, siyaset hakkının toplum mühendisleri eli ile katledilmesini istemiyoruz. 1982 yılında erkeğe dayatılan bıyıklarını üstten almama, ensesinden saçını uzatmama, favorilerini uzatmama, kot giymeme, kazak giymeme dayatmasından da; kadınlara başı açık olmayı dayatan, ayakkabılarının topuk boyuna, neredeyse ayakkabı numarasına kadar karışan bu ucube yönetmelikten kurtulmak istiyoruz” dedi.

Kamuda kadına hangi kıyafeti giyeceği konusunda hak tanınmadığını kaydeden Ahmet Sert, “Böyle bir uygulama insan haklarına aykırıdır. Siyasette, çalışma hayatında, kamuda ve her alanda kadınlar aleyhine eşitsizlik ve adaletsizlik var. 18 Mart Pazartesi gününden itibaren bu yönetmeliği yok sayacağız. Eylem kararı aldık ve 12 milyon 300 bin imzayı hükümete teslim ettik. Hükümetin bu imzalara dikkate alıp yönetmeliği değiştirmesini istiyoruz. Başörtülü kızların memuriyete girmesini engellemeye çalışıyor bu yönetmelik. Ama memuriyet şartlarında yasaya göre böyle bir engel yok. Bu illegal bir yapılanmanın sonucudur. O illegal yapılanmayı yapanlar zaten bu milletin hassasiyetlerine hiç saygı göstermediler. Bazı sendikalar sorunu hükümetin çözmesini ve kendilerinin daha sonra destek olacağını söylüyor. Hükümet bu sorunu çözdükten sonra zaten sizin desteğinize ihtiyaç kalmayacak” şeklinde konuştu.

Ahmet Sert, “Bu milletin değerlerinin ve demokrasinin yeşermesi için sendikacılık yapıyoruz. Kadınların haklarının gasp edilmesinin bu ülkeye ne bedeller ödettiğini çok iyi biliyoruz. Anayasam diyeceğimiz bir anayasaya ihtiyacımız var. Aksi takdirde darbecilerin yeniden fırsatlar aradığı dönemler geri gelebilir. 75 milyon insanımızı kuşatan yeni bir anayasa istiyoruz. Siyasi partilerin hepsi yeni anayasa vaat etti. Mızıkçılık yapmaya hakları yok. Bu milletin bir talebidir. Siyasiler bu talepleri dikkate alarak yeni anayasayı yapmak zorundadır” ifadelerini kullandı.

İşyeri temsilcilerinin serbest kıyafet eylemine dair sorduğu soruları yanıtlayan Ahmet Sert, kıyafet serbestliğinin amacının bireysel sosyal yaşam alının genişletilmesi olduğunu vurgulayarak; ajitasyona açık olmayan, toplumsal ahlaka uygun, eğitimciye yakışır kıyafetle görev yapmanın ehemmiyetine dikkat çekti. Sendika avukatı Uğur Balay’da hazır bulunduğu toplantıda üyelerin konuya dair ve diğer hukuki sorularına yanıt verdi.