Haber
2013-12-11 09:04:52
YÖNETİCİ ATAMA YAP-BOZ

Milli Eğitim Bakanlı’ğı İnsan Kaynakları yönetimi tuhaf bir mecrada ilerliyor. Gün geçmiyor ki tuhaf bir karar uygulamaya koymasın. Yayınlanan Yönetici Atama Yönetmeliğin uygulanmasına yaşanan tereddütleri gidermek için herhangi bir yazı veya genelge yayınlamayan Bakanlık, iller duyuruya çıktıkta sonra onlarca sorundan sadece bir tanesi ile ilgili açıklama yaptı. O açıklamanın da hukuksuzluğa teşvik olduğu açıktır.

Milli Eğitim Bakanlığı “Yönetici Atama” konulu 29.08.2013 tarih ve 63385 sayılı yazıyı yayımladı. Aslında tamda sorunun olduğu noktalardan birisi burası idi. Bakanlık bu noktaya açıklık getirmesi gerekirken, üst düzenlemelere rağmen sorunu içinden çıkılmaz bir hale sokarak yeni bir yazı yayınladı. Yayınladığı yazıda “… gerçekleşecek atamalarda; aynı binada veya aynı bahçede eğitim öğretim faaliyetlerini sürdüren birden fazla eğitim kurumuna ayrı ayrı kurum kodu ve müdür norm kadrosu vermiş ise de bu eğitim kurumu müdürlüklerine ayrı ayrı atama yapılması eğitim öğretimi olumsuz etkileyeceğinden söz konusu eğitim kurumlarının müdür norm kadrolarından sadece birine müdür ataması yapılacaktır.” Denildi.

Oysa 6287 sayılı yasa ile İlköğretim ve Eğitim Kanununda yapılan değişiklikle  “İlköğretim kurumlarının ilkokul ve ortaokul olarak bağımsız okullar halinde kurulması esastır.” Deniliyor. Bu düzenleme gereği ilköğretim kurumları ortaokul ve ilkokul şeklinde ayrıldı ve ayrı kurum kodu verildi.

Bu okulların ayrılması ile aynı binalara iki tabela bile takıldı. Okulların yönetici normları bile öğrenci sayılarına göre ayrı ayrı belirlendi. Aynı binada eğitim veren ilkokul ve ortaokul yönetici ve öğretmen normları norm kadro yönetmeliğinin belirlediği sayının altına düşen okulların toplam öğrenci sayıları dikkate alınarak belirlendi. Ayrı ayrı öğrenci sayıları hesaplanarak iki okulunda müdür normu düşen okullar oldu. Bu uygulama ile MEB Norm Kadro yönetmeliğini değiştirmeden bir müdüre iki mühür vermesi hukuka aykırı olduğu açıktır. Bakanlık böyle bir yazı yayınlayacağına ya norm kadro Yönetmeliğini değiştirmeliydi. Ya da bir binada iki okul varsa da her okula ayrı ayrı bir müdür normu vermeliydi.

Valilik üst düzenlemeler ortada iken Bakanlığın gönderdiği yönetmeliklere aykırı böyle bir yazıyı dikkate almak zorunda değildir. Valiliğe düşen kanun ve yönetmeliklerin amir hükmü gereği her eğitim kurumuna bir müdür normu vermelidir. Valilik; Bakanlığın yazısını dikkate alırsa açılacak davalarla boğuşmak zorunda kalacaktır. Mülakatın yapıldığı, normu bulunan tüm kurumların duyuruya çıkarıldığı bir dönemde yeniden normu açık olan bazı kurumları kapatmak mahkemeye taşınacaktır. Dolayısıyla tüm atamaların iptal edilmesine zemin hazırlayan bu görüş yazısı işleme alınmadan; 4+4+4 yeni eğitim sisteminin ruhuna uygun ayrı müdürlükler şeklinde atamaya devam edilmelidir. Adı geçen yazı ancak zihinsel, işitsel ve görme engeliler ve otistik eğitim merkezlerinin bir tutulması için dikkate alınabilir.

Biz bu konuda hukuki bilgimize güveniyoruz. Umarız Bakanlık ve valilik çok geç kalmadan süreci doğru yönetmeye başlar, geçmiş yıllarda olduğu gibi yönetici atamaları yargı cenderesine girmez.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen