Haber
2016-03-07 09:06:04
Sendikamızın Kılık-Kıyafet Araştırma Sonucunu İle İlgili Basın Açıklası

Genel Merkezimizin kılık-kıyafet ile ilgili araştırma sonuçlarını 05.07.2016 tarihinde bir basın toplantısı düzenleyerek kamuoyuyla payşaştık.

Genel Merkezimizin, Adil GÜR’e (A&G) yaptırdığı Kılık ve Kıyafet Araştırması’nın sonuçlarını kamuoyu ile paylaşıyoruz. İlimizin de içinde bulunduğu araştırmaya,  Adana, Ankara, Antalya, Balıkesir, Bursa, Çankırı, Diyarbakır, Edirne, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Isparta, İstanbul, İzmir, Kastamonu, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Niğde, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Trabzon, Van ve Zonguldak’ta, 3 bin 12 öğretmen, bin 563 veli, 8. sınıf ve üzeri bin 480 öğrenciyle, toplamda 6 bin 55 kişiyle yüz yüze görüşme yöntemiyle gerçekleştirilmiştir.

Türkiye genelinde öğretmenlerin yüzde 62,4’ü serbest kıyafet istemektedir. Serbest kıyafet uygulaması, genç ve eğitimli velilerle genç öğretmenler tarafından daha fazla kabul görüyor. 25 yaşın altındaki öğretmenlerin yüzde 66,3’ü, 26-44 yaş arası öğretmenlerin ise yüzde 64,6’sı serbest kıyafet istemektedir.

 

Bu konudaki kararlılığımızı defalarca dile getirdik. Yönetici, öğretmen, öğrenci ve velilerin kılık ve kıyafet yönetmeliğiyle ilgili görüşlerini öğrenmek amacıyla bu araştırma yapılmıştır. Türkiye genelinde öğretmenlerin yüzde 62,4’ünün serbest kıyafet istemektedir. Serbest kıyafet uygulaması, genç ve eğitimli velilerle genç öğretmenler tarafından daha fazla kabul görüyor. 25 yaşın altındaki öğretmenlerin yüzde 66,3’ü, 26-44 yaş arası öğretmenlerin ise yüzde 64,6’sı serbest kıyafet istiyor. ‘Fikrim yok’ diyenler dikkate alınmadığında, öğretmenlerin yüzde 57,3’ü, velilerin yüzde 54,1’i öğretmenlere uygulanan zorunlu kılık ve kıyafet uygulamasının kaldırılması halinde öğretmenlerin bunu suistimal etmeyeceklerini belirtmiştir.

Serbest kıyafet ne getirir

Öğretmenlerin yüzde 30,6’sının serbest kıyafet uygulamasının; öğretmenlerin kendine olan güvenini getireceğini düşündüğünü, bunu yüzde 22,9 ile derslere konsantrasyonun, yüzde 20,9 ile motivasyonun, yüzde 11,4 ile ders başarısının artacağı düşüncesinin takip ettiğini belirtmektedir. Ayrıca öğretmenlerin yüzde 34,8’i yürürlükte olan kılık ve kıyafet uygulamasının iklim ve mevsim şartlarına uygun giyinmeye imkân sağlamadığını dile getiriyor. 

 

Kılık ve kıyafet serbestîsi öğrencinin ders başarısını olumlu etkiler, iletişimi artırır

Öğretmenlerin yüzde 26,1’inin, öğrencilerin yüzde 17,6’sının, velilerin ise yüzde 16’sının öğretmenlere uygulanan kılık ve kıyafet zorunluluğunun kaldırılmasının öğrencinin başarısını olumlu etkileyecektir. Öğrencilerin yüzde 23,5’i, serbest kıyafet giymesi durumunda öğretmeniyle iletişiminin daha da artacağını düşünüyor. Araştırmanın sonuçları, talebimizin, sadece üyelerimiz değil, toplum tarafından da kabul gördüğünü ortaya koymaktadır.

 

Araştırma sonucu zaten her üç öğretmenden birinin zaten kılık ve kıyafet yönetmeliğine uymadığı ortaya çıkarmıştır.

 

Bu yasaktan kurtulmalıyız

Eğitim-Bir-Sen olarak, gerek misyonlarının gerekse mensuplarının toplumun en eğitimli kesimi olmaları dolayısıyla topluma önderlik rollerinin de gereği olarak, ense tıraşı, saç, sakal, favori, bıyık, tırnak uzunluğu, kot vb. pantolon gibi antidemokratik dayatmalar içeren 1982 model darbe ürünü köhne kılık-kıyafet yönetmeliği değiştirilinceye kadar mücadele etmeye kararlıyız. Çünkü hiçbir hak, uğrunda mücadele verilmeden elde edilemez. Geçmişte yasakçılara, dayatmacılara karşı nasıl mücadele ettiysek, bugün hakkımız olan ve yaşadığımız hayatın bir gereği olan serbest kıyafet için de verdiğimiz mücadeleyi, gösterdiğimiz çabayı sürdürüyoruz.

Yetkililerden, toplumsal bir talebe dönüşen kılık ve kıyafet yönetmeliğinin değiştirilmesi konusunda bir an önce adım atmalarını bekliyor ve istiyoruz.

 

Bu araştırma sonucunu kamuoyuyla paylaşıyor, siz değerli basın mensuplarına katılımınızdan dolayı teşekkür ediyoruz.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen